İş Sağlığı ve Güvenliği

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile, özel sektörde ve kamu sektöründe, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili personellerinin (iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi vb.) istihdamı zorunlu hale getirilmiş ve bu da iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunlarına olan talebi arttırmıştır. İş sağlığı ve güvenliği bölümü, teorik ve uygulamalı olarak, günümüzün şatlarına uygun, çağdaş eğitim metotlarıyla desteklenmekte ve mesleki alanda yeterli deneyime sahip olabilecek şekilde öğrencilerimizin, bölümden mezun olmalarına olanak vermektedir.

İş sağlığı ve güvenliği Bölümü, çalışma hayatında oluşabilecek iş kazaları ve meydana gelebilecek meslek hastalıkları ile ilgili olarak, güncel teknoloji ve bilgi ışığında özel sektöre ve kamu sektörüne; yetkin, uzman personel yetiştirmek üzere kurulmuştur. Böylelikle öğrencilerimiz özellikle özel sektörde geniş bir istihdam fırsatı bulmaktadırlar.

Bölümü başarıyla tamamlayan mezunlara "İş Sağlığı ve Güvenliği" alanında lisans diploması verilmektedir. Bölüm mezunları daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açtığı C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girebilmekte ve başarılı olmaları halinde C sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilmektedir.

 

Tanıtım

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi, ilk olarak 2013 yılında Sağlık Yüksekokulu olarak öğrenci kabul etmiş, 2016 yılında fakülte statüsüne kavuşmuştur. Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan iş sağlığı ve güvenliği bölümü, fakültenin ilk aktif bölümü olarak 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı sonunda ilk mezunlarını vermiş olup, kuruluşundan 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılına kadar 700’ü aşkın mezun vermiştir.

 

Amacımız

Bölümümüz, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yasal mevzuatı takip edebilen, yorumlayan ve mesleki etik kurallara uygun davranan, olaylar ve durumlara risk değerlendirme çerçevesinde yaklaşabilen ve iş güvenliğinin sağlanabilmesi için tüm tedbirleri alabilecek yeterlilikte bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

Misyonumuz

Çalışma hayatında meydana gelebilecek iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek; işveren, çalışan ve çalışma ortamını olumsuz etkileyen risklerin neden olduğu maddi ve manevi kayıpları en aza indirerek ülke ekonomisine katkıda bulunan ve bu doğrultuda mesleki bilgi ve becerilerle donatılmış, güçlü iletişim yeteneklerine sahip, eğitimli, değişim ve yeniliklere açık, verdiği hizmetin önemini kavramış, sosyal sorumluluk bilincine sahip, mesleğine sevgiyle bağlı, yaşam boyu öğrenmeyi benimsemiş, evrensel değerlere ve insan haklarına saygılı nitelikli iş güvenliği uzmanlarını topluma kazandırmayı misyon ediniyoruz.

 

Vizyonumuz

İş sağlığı ve güvenliği alanında ulusal ve uluslararası standartlara uygun, yenilikçi ve kaliteli eğitim anlayışıyla lider ve öncelikli tercih edilen bir kurum olmak.

 

Kariyer İmkanları

İş güvenliği uzmanları her işletmede görev alabilmektedir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre belirtilen seviyelerde uzmanlık belgeleri vardır. A Sınıfı, B Sınıfı ve C Sınıfı olmak üzere 3 tür iş güvenliği uzmanlığı belgesi bulunmaktadır.

  • A Sınıfı Uzmanlar, çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli sınıfındaki işyerlerinde;
  • B Sınıfı Uzmanlar, tehlikeli ve az tehlikeli sınıfındaki işyerlerinde;
  • C Sınıfı Uzmanlar, az tehlikeli sınıfındaki işyerlerinde, görev yapabilirler.

Belirli sürelerde çalışan uzmanlar belge seviyelerini yükseltme imkanına sahiptirler. İş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ile birlikte T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi kurarak işletmelere danışmanlık hizmeti verebilirler. Ayrıca işletmelerde kurulan işyeri sağlık ve güvenlik birimlerinde tam zamanlı olarak çalışabilirler.

Lisans eğitimini tamamlayan mezunlar iş sağlığı ve güvenliği alanında tezsiz veya tezli yüksek lisans yapma imkanına sahiptir. Tezsiz veya tezli yüksek lisans mezunu olanlar direkt olarak B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girebilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği programında doktora yapmış olanlar ise sınava gerek kalmadan A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine hak kazanmaktadır (Güncel durumlar için bakınız: İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik).

Ayrıca tezli yüksek lisans ve doktora eğitimi sırasında veya sonrasında akademik pozisyonlara başvurular yapılabilmektedir.